;
;

RAKYAT DAH TAU APA YANG PATUT...KALAU X CAYA LAKAN.. MU TENGOK SINI HA PUAK2 UMNO OI... SIAP DEPA BUAT LAGU LAGI...INI BERMAKNA UMNO UMAPAMA BATU NISAN JE...MASA RAYA ORG TENGOK... MASA MERIAH ORG TAK PANDANG DAH...

Dicatat oleh mai la 0 ulasan


(Analisis) : Sah! rakyat memilih untuk terus bersama Pakatan Rakyat bagi dua kerusi pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang dan Dun Bukit Selambau.

Dalam keputusan rasmi Parlimen Bukit Gantang, calon PAS, Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin meraih 21,860 undi, manakala calon BN, Ismail Saffian mendapat 19,071 undi, dan calon Bebas, Kamarul Ramizu Idris hanya 62 undi. Dengan itu Nizar diisytihar menang dengan majoriti 2,789 undi.
Sementara calon KeADILan, S Manikumar menang dengan 12,632 undi, BN 10,229. Majoriti 2,403 undi.
Keputusan dua bukit yang sangat menggetirkan ini membawa satu lagio dimensi nbaru kepada politik tanahair tatkala kononnya Umno mahu melakukan 'reform' selepas metabalkan Dato'Seri Najib Tun Razak selaku Presiden baru mereka.
Walaupun pada awalnya ramai penganalisis politik menjangkakan Najib memberi suntikan baru kepada dunia politik Umno/Bn, malangnya keputusan dua bukit sama sekali menafikan perihal analisa awal itu.
PAS dan KeADILan menang dalam suasana Harakah dan Suara Keadilan digantung penerbitannya di awal kempen, ditamnbah lagi dengan larangan kempen membicarakan isu Altantuya Shaariibu dan kontroversi keputusan Sultan Perak.
Namun menarik untuk diperkatakan tentang satu teori yang dikemukakan oleh pensyarah UKM, Dr Kamaruzzaman Yusof dalam rancangan Analisis Awani sebentar tadi mengenai kehadiran Tun Dr Mahathir Mohamad berkempen bagi pihak Umno/BN.
Mudah sahaja, kata Kamaruzzaman kehadiran Tun Mahathirdi Bukit Gantang membawa impak negatif kepada Umno/BN yang pada awalnya memperlihatkan peluang cerah untuk menang.
Situasi sangat berbeza pada pilihan raya umum Mac lalu apabila kehadiuran kritikan dari Tun Mahathir amat memberi kesan kepada pola pengundian.
Namun di Bukit Gantang, kehadiran semula Tun Mahathir nyata tidak membantu Umno/Bn meraih sokongan mengembalikan status Bukit Gantang sebagai kubu kuat BN satu masa lalu.
Tun Mahathir sangat diketahui perihal politiknya mutakhir ini masuk semula ke dalam Umno apabila Najib menjadi Presiden dan Abdullah Ahmad Badawiu berundur dari PM.
Mahathir adalan antara individu paling lantang mengecam kepimpinan Abdullah dengan pelbagai istilah diberikan kepada bekas PM itu antaranya 'penidur'; 'kerajaan tiga beranak'; dan kerajaan yang ada 'penasihat tingkat empat'.
Usaha menjatuhkan Abdullah antaranya didukung kuat Mahathir yang hari ini nyata menampakkan sokongan padu kepada Najib sebaik sahaja anak didiknya itu jadi Presiden Umno dan PM.
Licik sungguh permainan Mahathir dan Najib, hingga Abdullah yang mempunyai penasihat bijak di 'tingkat empat' Putrajaya pun tidak terhidu akan sudahnya begini.
Abdullah jatuh dalam keadaan yang paling menyedihkan, diherdik kawan (Umno) dan dicaci lawan selain pada zamannya juga berlaku krisis ekonomi yang amat dahsyat.
Najib mengambil alih dengan 'senyuman' sinis yang pastinya ada 'udang sebalik batu' dengan pembebasan 13 tahanan ISA dan penarikan semula larangan terbitan akhbar Harakah dan Suara Keadilan.
Seperti kata Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar pelantikan Najib selaku PM hanyalah lantikan atas dasar kemelut yang berlaku dalam Umno.
Sebaliknya dihati rakyat Najib bukanlah pilihan yang ditunggu kerana imej negatif membayangi pelantikan PM keenam itu yang bakal mentadbir dengan nasihat 'first lady' (Datin Seri Rosmah Mansor) yang mencetus kontroversi.
Najib menjadi PM selepas Umno/BN berhadapan dengan kemelut kecemasan setelah kalah besar dalam pilihan raya umum ke-12; pilihan raya kecil Kuala Terengganu dan Permatang Pauh.
Justeru kelihatan Najib amat khuatir BN di bawah kepimpinannya sukar mendapat kepercayaan baru rakyat bahawa beliau akan mampu mebawa perubahan dengan slogan ?One Malaysia?nya.
Langkah popular Najib hanya dilihat sebagai langkah terdesak didalam usaha untuk mendapat kepercayaan rakyat dengan mengumumkan tiga perkara ini didalam ucapan rasminya yang pertama yang disiarkan melalui media perdana.
Namun, keikhlasan Najib untuk menyuburkan demokrasi di Malaysia masih disangsikan oleh ramai pihak.
Najib bukan orang baru didalam politik, beliau telah berada dalam kepimpinan Umno/BN sejak lebih dari 30 tahun yang lalu.
Pemikiran, gaya, cara, budaya dan hidup Najib telah digelumangi dengan cara dan etika Umno/BN, akta zalim ISA sebenarnya tetap akan terus menjadi snjata utama jika beliau terdesak nanti.
Pembebasan Harakah dan Suara Keadilan ketika kempen pilihan raya kecil masuk fasa akhir hanya helah besar Najib, sedangkan pada awalnya sekatan adalah untuk menafikan hak kempen dua akhbar ini.
Nah hari ini segala strategi memulihkan imej Najib melalui tiga pilihan raya kecil nyata tidak mendatangkan kesan, dan dariu awal lagi ada benarnya penafian Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa PRK ini bukan referendum rakyat menolak Najib.
Pastinya Muhyiddin dapat merasakan rakyat akan menolak BN di dua bukit, dan akhirnya terpaksa membujat kenyataan bahawa keputusan PRK bukan referendum rakyat.
Jalan politik Najib pastinya berliku, kekalahan di dua kerusi disemenanjung bakal menjadi buah tangan Pakatan Rakyat untuk lebih kerap menyerang Najib atas kegagalan pertama pilihan raya ketika Umno di bawah jagaannya.
Biarpun ramai yang memilih untuk tidak menyatakan ia referendum rakyat tetapi peristiwa dua bukit pada 7 April 2009 pastinya titik gelap permulaan karier Najib selaku Presiden Umno.
Jika benar Najib berani dalam menghadapi kegetiran politik, pastinya cabaran yang dibuat Mahfuz agar adakan pilihan raya kecil negeri Perak jika Nizar menang prk Bukit Gantang, pastinya disahut kelak.
Namun apakah hayat politik Najib lebih singkat berbanding Abdullah, masa akan menentukannya.

Dicatat oleh mai la 1 ulasan

MASA : 9.57 PM

KEPUTUSAN PARLIMEN BUKIT GANTANG PAS MENANG DENGAN MAJORITI 2789, PAS 23860, BN 19071, BEBAS 62. TAKBIR!!! DUN BUKIT SELAMBAU SEDANG MENDAHULUI MAJORITI 21751.

UPU TASEK APONG
PKR : 528
BN: 335
BEBAS: 41
MAJORITI: 193
UNDI ROSAK :
KEPUTUSAN : PKR MENANG

2. UPU AIR MENIDEH
PKR : 307
BN: 123
BEBAS : 15
MAJORITI: 184UNDI ROSA
KKEPUTUSAN : PKR MENANG


3. UPU KUALA SIN
PKR : 205
BN: 415
BEBAS : 35
MAJORITI: 210
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : BN MENANG

4. UPU JALAN BADLISHAH
PKR : 221
BN: 145
BEBAS: 30
MAJORITI:76
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

5. UPU SG. LALANG
PKR : 850
BN: 499
BEBAS: 85
MAJORITI: 351
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

6. UPU TAMAN BANDAR BARU
PKR : 1419
BN: 1308
BEBAS : 147
MAJORITI: 111
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

7. UPU TAMAN RIA UTARA
PKR : 704
BN: 628
BEBAS : 90
MAJORITI:76
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

8. UPU TITI PANJANG
PKR : 427
BN: 360
BEBAS : 26
MAJORITI: 67
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

9. UPU DESA AMAN
PKR :810
BN:834
BEBAS: 133
MAJORITI:24
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : BN MENANG

10. UPU TAMAN PERUDA
PKR : 668
BN: 484
BEBAS: 86
MAJORITI: 184
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

11. UPU BUKIT LEMBU
PKR : 406
BN: 440
BEBAS: 50
MAJORITI: 34UNDI
ROSAK
KEPUTUSAN : BN MENANG

12. UPU AMBANGAN HEIGHT
PKR : 219
BN: 191
BEBAS : 27
MAJORITI: 28
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

13. UPU PEKAN BUKIT SELAMBAU
PKR : 492
BN: 613
BEBAS : 84
MAJORITI: 121
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : BN MENANG

14. UPU BANDAR LAGUNA
PKR : 388
BN: 267
BEBAS : 19
MAJORITI: 121
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

15. UPU TAMAN RIA JAYA
PKR : 2137
BN: 1201
BEBAS : 158
MAJORITI: 936
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

16. UPU PETANI PARA
PKR : 427
BN: 236
BEBAS : 39
MAJORITI: 191
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

17. UPU TAMAN RIA SELATAN
PKR : 882
BN: 578
BEBAS : 29
MAJORITI: 304
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

18. UPU KG. SUNGKAP
PKR : 271
BN: 301
BEBAS : 14
MAJORITI: 30
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : BN MENANG

19. UPU BUKIT RUSA
PKR : 260
BN: 185
BEBAS : 62
MAJORITI: 75
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

20. UPU UNITED PATANI
PKR :427
BN:236
BEBAS : 28
MAJORITI: 191
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

Dicatat oleh mai la 1 ulasan

Dicatat oleh mai la 0 ulasan

Pengikut

Subscribe here